Każdy fan gąbczastego bohatera zna z pewnością słynną knajpę Pod Tłustym Krabem. Atmosfera w knajpie nie należała do najlepszych, za to słynne kraboburgery robiły robotę! Co, jeśli mamy dla Was ten sekretny przepis?
Przepis na burgera jak z bajki
Kto oglądał Spongeboba, ten z pewnością kojarzy niezadowolony grymas Kraba. Właściela najprężniej działającej knajpy w Bikini Dolnym. Warto jednak pamiętać, że słynny kraboburger był w pełni mięsny, a nazwa wiązała się jedynie z nazwą restauracji. To mała ciekawostka, bo często słysząc kraboburger, można było myśleć o burgerze pełnym paluszków krabowych. Nic bardziej mylnego. Na przestrzeni wielu sezonów i setek odcinków, widzieliśmy zachwyconych klientów słynnej knajpki. Niestety przepis na kraboburgera był pilnie strzeżony i nie sposób było dowiedzieć się, na czym polega jego fenomen i trudny do podrobienia smak. Możemy śmiało, że mamy pewien pomysł na domowe burgery, które nie będą odstawać od tych z Bikini Dolnego!
Składniki (na jednego burgera):
Bułka maślana
Liść sałaty
Garść rukoli
2 plastry pomidora
0,5 cebuli
ogórek konserwowy
200 g mięsa mielonego
1 łyżka oliwy
plaster sera cheddar
2 plastry bekonu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Składniki na sos:
małe opakowanie jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta cukru
pół łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Najlepiej zacząć od przygotowania sosu czosnkowego. Do jogurtu naturalnego dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i resztę przypraw. Dokładnie wymieszaj, a następnie włóż do lodówki, aby sos zdążył nabrać lepszego, wyrazistego smaku.
Do mięsa mielonego dodaj 0,5 łyżeczki soli i pieprzu. Do tego paprykę słodką, czosnek oraz zioła prowansalskie. Od połowy cebuli odkrój 2 plasterki, które będą na surowo w burgerze, a resztę poszatkuj. Mięso z poszatkowaną cebulą uformuj na kształt kotleta burgerowego i smaż na oliwie wedle uznania.
GramTV przedstawia:
Tuż po smażeniu mięsa, usmaż 2 plastry bekonu na chrupko.
Przekrojoną bułkę piecz przez 2 minuty w 180 stopniach w piekarniku, co zapewni dodatkową chrupkość.
Kiedy bułka będzie już gotowa, nasmaruj obie połówki przygotowanym wcześniej sosem. Następnie połóż liść sałaty, mięso, pokrojonego ogórka, pomidora, cebulę, ser, rukolę oraz bekon. Całość przykryj posmarowaną, górną częścią bułki.
Poczujcie się jak w Bikini Dolnym! Zaserwujcie swoim bliskim popisową kanapkę, która z pewnością będzie tak samo legendarna, jak w Pod Tłustym Krabem. Jeśli nie macie jeszcze planów na najbliższy weekend - zaproście znajomych na wspólny seans ze Spongebobem i wypasionymi burgerami. Życzymy smacznego!
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Napisz komentarz jako pierwszy!